Kronobiologi
I 2017 modtog tre amerikanske kronobiologer, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash og Michael W. Young, Nobelprisen i Medicin for deres opdagelser af de molekylære mekanismer, som styrer menneskets døgnrytme.
Lad os se nærmere dette indre ur og på de rytmer, som det skaber. Overordnet kan man tale om to arketyper: tidlige kronotyper, som går tidligt i seng og står tidligt op, samt sene kronotyper, som går sent i seng og står sent op. Vi kunne også kalde en tidlig kronotype for et A-menneske og en sen kronotype for et B-menneske. Betegnelserne ”A-mennesker” og ”B-mennesker” har været en del af det danske sprog siden 1930’erne.
Du er født med et indre biologisk ur, et masterur, som sidder i den del af hjernen, der kaldes hypothalamus. Masteruret kaldes også den suprachiasmatiske kerne eller forkortet SCN – og består af cirka 20.000 nerveceller. Det er variationer i menneskets gener, der gør, at vi sover og er vågne på forskellige tidspunkter af døgnet. Din døgnrytme er derfor ikke noget, du vælger. Nogle mennesker falder tidligt i søvn og står tidligt op, mens andre falder senere i søvn og står senere op. Du er genetisk disponeret for at være enten morgenfrisk eller aftenfrisk.
Kroppen består af 30 milliarder celler, fordelt på organer og væv. Og hver eneste af disse celler indeholder et biologisk ur. Alle cellernes ure ledes af ét masterur, SCN, som findes i hjernen. SCN er lokaliseret i den del af hjernen, der kaldes hypothalamus. Og hypothalamus, den del finder man nederst i mellemhjernen; den styrer overordnet nogle funktioner i kroppen, som vi normalt ikke bevidste om, men som har en kæmpe betydning for os og den måde, vi lever på.
I løbet af et døgn regulerer SCN den rytme, vi har for alle de grundlæggende processer i kroppen: hvornår vi sover og vågner, vores fordøjelse, kropstemperatur, blodtryk, stofskifte, vores kognitive funktioner og hormonelle balance. Biologi er kendetegnet ved variation. Nogle mennesker er over to meter høje, mens andre er 1,6 meter. Nogle mennesker har små fødder. Andre store fødder. På samme måde er det med vores indre biologiske ur. Nogle mennesker har et indre ur, der går hurtigt, mens andre mennesker har et indre ur, der går langsomt. Nogle mennesker falder tidligt i søvn og står tidligt op, mens andre falder senere i søvn og står senere op.
For at kunne tilpasse sig til Jordens rotation omkring solen har det biologiske ur en særlig synkroniseringsmekanisme. SCN har brug for signaler uden for kroppen for dagligt at kunne tilpasse sin cyklus. Uden disse synkroniseringssignaler ville det indre biologiske ur gradvist afvige – mere og mere for hver dag – fra omgivelsernes dag og nat-rytme.
Det vigtigste synkroniseringssignal er dagslys. Hos pattedyr opfattes lyset gennem særlige lysreceptorceller, som sidder bag på øjet. Når sollyset rammer øjet, sender såkaldte gangliaceller – via særlige baner i synsnerven – besked til SCN. Og SCN får herefter den lille koglekirtel i hjernen til at stoppe udskillelsen af søvnhormonet melatonin. Kontrasten mellem lys og mørke har stor betydning for synkroniseringen af vores indre ur til Jordens rotation omkring solen.
Lad os se på, hvordan SCN regulerer rytmen for alle de grundlæggende processer i din krop. Tegningen illustrerer en 24-timersrytme hos et moderat A-menneske. Det vil sige én, der går i seng klokken 22 og står op klokken 6 (med et søvnbehov på 8 timer). Søvnhormonet melatonin udskilles, når vi bliver trætte, og hvis du er en moderat tidlig kronotype vil det ske tidligt om aftenen. Det betyder, at du bliver træt og går tidligt i seng. Den laveste kropstemperatur har det moderate A-menneske omkring klokken 3 om natten. Menneskets kropstemperatur er lavest, når vi sover. Når kropstemperaturen er lavere, har kroppen ikke brug for så meget energi for at holde sig i gang. Den stærkeste kortisolfrigivelse udskilles omkring klokken 6 om morgenen. Det er kortisol, der gør os klar og årvågne og skærper vores sanser.
Herover ses 24-timersrytmen hos en moderat sen kronotype. Det vil sige én, der går i seng klokken 2 og står op klokken 10 (med et søvnbehov på 8 timer). I modsætning til illustrationen af døgnrytmen hos et A-menneske, udskilles søvnhormonet hos den sene – moderate – kronotype først omkring midnatstid. Hvorfor B-mennesket også først falder i søvn efter dette tidspunkt. Det fremgår ligeledes af tegningen, at B-mennesket har den dybeste søvn omkring klokken 3, hvorimod A-menneskets dybe søvn indtraf allerede ved midnatstid. Tegningen her viser også, at den stærkeste kortisolfrigivelse finder sted omkring klokken 9 om formiddagen. hvilket betyder, at B-mennesket først føler sig årvågen senere på formiddagen.
Du kan teste din kronotype på https://chronotype-self-test.info/
Det er også muligt at få en RNA-test på https://www.bodyclock.health/ (Rabatkode CK10 giver 10 procent rabat).